Life

Da, judec cărțile după copertă

da judec cartile

Sau cel puțin după primele 3 pagini.

Se spune că nu poți judeca o carte după copertă. De ce? Că poate designer-ul care a făcut coperta respectivă nu a apucat să citească toată cartea, așa că a executat așa cum i s-a cerut. Că poate noi ca oameni avem idei și gusturi diferite. Că poate autorul nu ar trebui să fie interesat de coperta.

Și multe alte motive.

Ei na, eu judec o carte. Și după copertă și după primele 3-5 pagini. O judec și o analizez de-i scot toate fibrele lemnului din ea. Dacă nu mă atrage la început, ce rost are să o mai citesc? Ce rost are să-mi pierd timpul cu ea?

Cum îmi dau seama dacă o carte e bună?

Am bunul obicei ca să citesc o carte cu pixul în mână. De fiecare dată când găsesc un citat bun, îl subliniez. De fiecare dată când îmi vine o anumită idee (chiar dacă nu are legătură cu cartea respectivă) o scriu undeva pe marginea hârtiei. S-a întâmplat ca dintr-un capitol să mă lovească alte întrebări pe care să le scriu în carte.

Poate pentru voi bunul obicei ăsta, de a scrie pe carte, nu e chiar atât de bun. Însă dați-mi voie să vă spun de ce bun pentru mine: că în felul ăsta nu trebuie să-mi găsesc motive puerile de ce nu vreau să-mi împrumut cărți. Ideea e simplă “Păi mi-am notat ideile mele aici, am mâzgălit cartea și cu siguranță dacă o vei citi vei fi distras de ideile mele. Așa că poate cea mai bună idee e să-ți cumperi și tu cartea.”

Și așa scap să nu mai îmi împrumut cărțile (că nici nu-mi place să țin socoteala fiecare unde e, la cine e, când trebuie să mi-o dea înapoi etc) și să am tot timpul o sursă cu idei.

De fapt, dacă e să fiu sincer cu voi, am fost inspirat de cartea ReWork ca să scriu această postare. Dacă nu-ți place ceva, atunci nu fă. Începe să faci ceva ce-ți place. Citește cărțile care-ți plac, nu cele pe care le-ai început și vrei să le termini pentru că așa e frumos. Bea cafeaua care-ți place. Lansează proiectul care-ți place.

Nu contează ce zic alții, dacă ție-ți place, atunci dă-i drumul.

Sau oprește-te din cartea aia nașpa pe care o citești acum și începe să citești ceva ce-ți place.

Robert Katai
Visual Marketer si Content Strategist la Bannersnack.
You may also like
manual de educatie dragos stanca
Susțin introducerea educației media în școli…și peste tot
lucrurile bune se fac in timp
Lucrurile bune se fac greu și în timp

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage