Cum asculți un podcast

Podcasturile au prins din ce în ce mai mare avânt în ultimul timp, fiind tot mai populare în diverse domenii: de la marketing, la dezvoltare personală etc.

Studiile recente au demonstrat că în ultimii ani numărul personelor care ascultă podcasturi crește cu aproximativ 20%/ an, creșterea fiind populară atât în rândul femeilor, cât și în al bărbaților.

Timpul pe care persoanele care ascultă podcasturi îl investesc în această activitate a ajuns la peste 5 ore/ săptămână, iar 69% din această audiență ascultă podcasturi de pe dispozitive mobile.

Așa că hai să îți spun mai multe despre podcasturi!

Dar ce este un podcast?

Podcastul se poate traduce prin difuzarea de conținut audio pe Internet.

Cele mai multe podcasturi sunt gratuite și le poți asculta online sau downloada, depinde de cum îți e mai comod.

Legat de temele care sunt abordate de obicei într-un podcast, acestea variază de la emisiuni radio sau interviuri cu persoane influente într-un anumit domeniu, la recenzii de cărți, filme, mașini sau orice temă de care este pasionat cel care înregistrează podcastul.

De exemplu, cei de la New York Times au podcasturi legate de politică, știri sau orice apare în publicație. Un alt exemplu de podcast este cel de la Theater People, care ia interviuri persoanelor din domeniul teatrului. Iar un ultim exemplu pe care o să ți-l dau la această categorie este cel al Radio Diaries, care ilustrează în cuvinte povești ale oamenilor din viața reală, cu bune și cu rele.

Cum asculți un podcast?

După cum spuneam și în rândurile de mai sus, un podcast poate fi ascultat online sau downloadat. Oricine are acasă un calculator, laptop sau un smartphone.

Podcasturile pe care alegi să le asculți online pot fi accesate de pe orice device care are un program care suportă MP3. Pentru că, în fond și la urma urmei, un podcast este un fișier MP3.

Mai jos îți voi explica metodele prin care poți să asculți podcasturile care te interesează.

1. Pe website-ul celui care crează conținutul podcastului

Tot mai mulți influenceri din diverse domenii aleg să își spună povestea într-un podcast, să transmită cunoștințele lor în acest fel sau să prezinte, prin interviuri, alte persoane care au un cuvânt de spus în domeniul lor.

Aici o să îți dau trei exemple despre cum poți folosi podcastul ca și creator de conținut:

  1. Noah Kagan – despre marketing, cum să pornești o afacere, cum să devii mai bun pe partea profesională și altele. Noah are o secțiune pe blogul lui unde, pe lângă partea de text pe care blogul o implică, are integrată și o parte de podcast.
  2. Un alt exemplu de podcast care poate fi ascultat pe siteul creatorului este, de această dată, unul local. Și anume, Florin Roșoga. El intervievează antreprenori români, iar apoi le uploadează povestea pe siteul lui, în secțiunea podcast. Seria se numește Antreprenori care inspiră.
  3. Sau pur și simplu poți să înregistrezi audio, upload pe soundcloud și să folosești playerul de pe soundcloud într-o postare într-un articol. Vali a început să facă în ultima vreme o serie de podcast-uri de acest fel.

2. Pe iTunes

Dacă folosești zilnic un dispozitiv Apple (că e telefon, iPad sau laptop), să știi că iTunes îți oferă posibilitatea să asculți podcasturi la birou, pe stradă sau în mașină.

Procesul este unul foarte simplu:

– Alegi din meniu opțiunea Podcasts

cum asculti podcast pe itunes

– Următorul pas este să alegi categoria care te interesează, o alegi dintr-o listă pretabilită. Selectezi podcastul care îți face cu ochiul cel mai tare:

episoade podcast itunes

– Dai click pe titlu și mai apoi se va deschide o listă cu toate podcasturile din seria aleasă:

selecteaza podcast ascultare – Îl alegi pe cel dorit și asculți.

Ăștia sunt pașii pe care trebuie să îi faci dacă vrei să asculți podcasturi pe iTunes. Simplu, nu-i așa?

3. Android

Nici utilizatorii platformei Android nu au fost uitați când vine vorba de podcasturi.Cum asculți un podcast pe Android?

  • Deschizi aplicația Google Play
  • În meniul din stânga cauți ”Podcasts”
  • Cauți podcastul pe care vrei să îl asculți și îi dai play.

android podcast

4. Prin intermediul directoarelor de podcasturi

Dacă ești la birou și vrei să faci research pe o anumită temă și îți e mai la îndemână să asculți în loc să citești, recomandarea mea este să folosești platforme online pe care poți să asculți gratuit.

Un exemplu este SoundCloud. Nu e neapărată nevoie să ai un cont, dacă nu vrei să ai o parolă în plus la portofoliu, iar navigarea este una simplă. După ce ai accesat www.soundcloud.com, în bara de search scrii sintagma care te interesează și alegi podcastul pe care vrei să îl asculți:

podcast soundcloud

O altă alternativă la SoundCloud este Libsyn.com. Pe lângă că platforma este una de podcast hosting, aceasta îți oferă și posibilitatea de a te abona la podcasturile altora din domeniul în care profesezi sau care te interesează.

libsyn dashboard

De asemenea, Libsyn îți oferă posibilitatea de a participa virtual la conferințe organizate de ei, webminarii, talks sau conferințe despre podcasturi – asta în cazul în care vrei și tu să pornești unul.

Cum te abonezi la un podcast?

Nu contează neapărat platforma pe care alegi să asculți podcasturile preferate, atâta timp cât poți să te abonezi la ele și să nu pierzi niciun episod.

1. Pe websiteul celui care a creat podcastul

Dacă podcastul este uploadat pe o pagină a blogului, atunci cel mai bine este să te abonezi la blogul respectiv (via e-mail, social media sau ceva reader feed). Așa vei știi sigur că de fiecare dată când apare un post nou, vei fi printre primii care află.

2. Pe iTunes

Fiecare autor de podcasturi de pe iTunes îți dă posibilitatea să te abonezi la canalul lui, iar procesul este unul foarte simplu:

Alegi autorul podcastului, iar sub poza lui vei găsi butonul de subscribe:

subscribe podcast

Apeși butonul de subscribe, iar mai apoi se deschide un pop-up care te anunță că cel mai recent episod va apărea în librăria de podcasturi și se va downloada automat, așa că nu trebuie să te sperii că îl pierzi. Ultimul pas este să apeși butonul de subscribe și voila! Totul e pregătit!

3. Pe Android

După ce ai urmat pașii pentru găsirea podcastului pe care vrei să îl asculți și ți-a plăcut atât de mult încât vrei să te abonezi la autorul acestuia, îți explic aici ce trebuie să faci:

Dai click pe numele autorului, iar sub acesta vei găsi butonul de Subscribe, iar mai apoi bifează căsuța din popup-ul care apare:

Subscribe Android

Bifează căsuța de mai jos dacă vrei să primești notificări de câte ori apare un podcast nou al unui autor și apoi alege ordinea în care să îți apară: de la cele mai noi la cele mai vechi sau invers. Ultimul pas este să apeși butonul de subcribe și gata: vei primi o notificare de fiecare dată când un nou podcast va apărea online.

subscribe android 2

4. Pe directoare de podcasturi

Am dat mai sus exemplul Soundcloud, iar să te abonezi la canalul unui podcaster, trebuie să apeși butonul Follow și gata!

Vei fi anunțat când cel mai nou podcast al autorului este online.

 

Acestea fiind spuse despre podcasturi, spune-mi tu unde le asculți și ce domeniu te interesează?

About the Author
Content Strategist, Product Marketer la Creatopy și moderator Katai Podcast. Proiectele lui au fost publicate pe site-uri din domeniu precum Adweek, Content Marketing Institute sau Entrepreneur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.