Care este diferența dintre marketing, publicitate și branding

Am ajuns prima dată în București și mă plimbam cu mașina prin oraș. Eu stăteam în dreapta iar fratele meu era la volan. Am ajuns pe drumul care mă ducea către Casa Poporului. Fratele meu îmi spune – uite, acolo în față este Casa Poporului, la care eu îi răspund uitându-mă pe geamul din partea mea dreaptă – uite, Banca Transilvania tocmai și-a lansat noua campanie pentru noul produs.

De când mă știu am avut o oarecare afinitate pentru marketing. Când eram mai mic și mă uitam la desenele și filmele de la televizor, stăteam să mă uit și la reclamele din pauză. Le știam pe toate pe de rost.

Dar când am început să lucrez în domeniu, am început să mă lovesc de termene precum advertising, publicitate, marketing digital, branding, on-branding și lista continuă. Desigur, nu am învățat despre ce înseamnă fiecare și cu ce se mănâncă.

Așa că am zis că voi încerca să traduc mai pe scurt cum am reușit eu să-nțeleg care este diferența dintre marketing, publicitate și branding.

Așa că hai să simplificăm pe înțelesul tuturor acest subiect complex și supradiscutat:

Marketingul este modul în care te vezi pe tine însuți.

Advertisingul este modul în care te comporți în public.

Brandingul este modul în care te văd alții.

Acum, când vei avea o discuție cu prietenii la masă și vor încerca să împartă firul în patru când vine vorba despre marketing, publicitate și branding – poți să le spui asta:

Marketingul este modul în care te vezi pe tine însuți. Advertisingul este modul în care te comporți în public. Brandingul este modul în care te văd alții.

Sper că acum ai înțeles mai bine care este diferența dintre publicitate, marketing și branding.

About the Author
Content Strategist, Product Marketer la Creatopy și moderator Katai Podcast. Proiectele lui au fost publicate pe site-uri din domeniu precum Adweek, Content Marketing Institute sau Entrepreneur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.