Podcastu’ lui Katai – după 3 luni și un e-mail

Nu m-am gândit că voi scrie un alt articol despre podcast după 3 luni de existență. Am crezut că materialul despre podcast după o lună o să-mi ajungă mie, și apoi voi lua lucrurile așa cum sunt și voi continua să fac podcast.

Dar uite-mă aici, după 3 luni de podcast și la început de an 2018, scriind articolul ăsta. De ce? Pentru că vreau să fiu cât mai transparent cu voi în ceea ce înseamnă toată munca din spatele acestui proiect și dacă cineva găsește un strop de inspirație, atunci nu pot decât să mă bucur enorm.

După 3 luni

După 3 luni mi-am dat seama că am ales bine despre ce e vorba în podcast: despre marketing și viață. Deși de cele mai multe ori se întâmplă să povestim mai mult despre viață decât despre marketing, cred că e cel mai bine să rămână așa, mai simplu.

După 3 luni am învățat că oricât de mult aș vrea să fiu relaxat cu invitatul și voi vedea eu unde vom merge cu discuția, totuși trebuie să îmi fac un mic research înainte să începem discuția. Așa că înainte cu câteva zile mă afundam în studiu. Cine este, ce face, cu ce se ocupă, care-s ultimele proiecte, de ce face ceea ce face etc. Și apoi research-ul continua între prieteni. Îi sunam și îi întrebam dacă ar vrea să știe ceva mai diferit de la invitatul respectiv.

După 3 luni de podcast încă mă lupt să-nvăț să fac o introducere sau o încheiere. Mă lupt cu asta pentru că nu vreau să intru în clișeicul emisiunilor unde invitați sunt prezentați parcă prin același template.

După 3 luni am reușit să public 13 episoade de podcast din care doar 2 episoade sunt doar cu mine și restul cu invitați din diferite industrii. Și ghiciți care sunt cele mai puține ascultate episoade? Cele în care vorbesc doar eu. Well…aici cu siguranță mai am de lucru. Vorbește doar când chiar ai ceva de zis!

După 3 luni strategia de promovare a rămas la fel. Doar că de data asta am investit într-un player care putea fi puțin editat și publicat într-o pagină nouă. Se pare că lumea ascultă mai bine pe website decât pe iTunes. Dar de când Apple a lansat Podcast Analytics mă ajută puțin să-mi dau seama cam câtă lume folosește iTunes ca să asculte podcastu.

După 3 luni încă testez să văd cum să public fiecare episod într-un articol pe blog. Am încercat un citat, o introducere, subiectele de discuție și uneori anumite citate care mi s-au părut interesant. Încă sunt în cumpănă dacă să fac un full transcript sau nu.

După 3 luni de podcast cu siguranță vor mai urma și alte luni.

Un e-mail

O persoană pe care o respect mi-a cerut sfatul meu legat despre podcast. Așa că i-am scris un e-mail.

Nu am crezut niciodată că voi spune asta, dar cred că o voi duce mai mult decât 50 episoade. Însă voi vedea doar după ce voi ajunge la acest milestone.

Primul pas

Pentru a începe să faci un podcast, cel mai bine ar fi să începi să asculți podcast.

Dar să nu asculți pentru informații și educational stuff, ci mai degrabă să asculți formate diferite, formate care îți plac și care nici nu-ți plac.

Eu am început să ascult podcast-uri de aproape 3 ani și formatul celor de la Content Marketing Institute (PNR – This Old Marketing) cu Joe Pulizzi & Robert Rose îmi plăcea cel mai mult, pentru că erau la zi, aveau partea de opinii și și desigur partea de educational cu This Old Marketing.

Însă apoi mi-a făcut cu ochiul Noah Kagan pentru simplitatea discuțiilor cu diferiți invitați. După aceea l-am descoperit pe James Altucher, tipul care nu doar îi scoate pe invitați în față, dar și el își spune părerea și opiniile.

Bine, ăștia îs băieții mari din podcast, dar au ceva diferit ce nu au alte podcast-uri: branding.

Așadar, primul pas în crearea de podcast trebuie să fie consumul de podcast.

 

Al doilea pas în podcast

Nu ține de strategie, nu ține de puncte și whishlist sau etc, depinde de tine.

Te uiți la tine și vezi de ce vrei să faci un podcast? Care-i motivația ta? Gândește-te cât timp vrei să investești și răspunde simplu la întrebarea DE CE?

Motivația mea pentru podcast a pornit dintr-o frustrare. Și asta nu am zis-o la mulți oameni pentru că nu era o chestie publică. Eu am pornit podcastul pentru că simțeam în viața mea că am nevoie de un proiect creativ, un proiect care să mă scoată din zona de confort și care să fie diferit pe piața locală.

Deși iubesc să lucrez pentru un brand (Bannersnack) in ascensiune și care cu siguranță o să-și lase amprenta în industria de online advertising, dețin Instagramology și scriu pe robertkatai.com am vrut să fac ceva mai mult și mai diferit.

Mai multă lume m-a împins către video, însă nu vreau să fiu doar un praf in this video dust, așa că am luat calea podcast. O cale pe care nu mulți merg în România în momentul de față.

Deci al doilea pas aș trece-o la motivație, ce te împinge să faci asta. Cât timp vrei să faci? De ce vrei să faci? Cum vrei să faci?

 

Al treilea pas în podcast

Formatul podcastului. Știi că ți-am zis înainte că trebuie să asculți podcast, cu diferite formate ca să vezi care-ți merge cel mai bine. Momentan am descoperit mai multe formate și pentru mine cel mai bine funcționează cel cu interviurile. Am reușit să atrag niște oameni interesanți pe podcast care au povești interesante și care în același timp mă propulsează și pe mine.

Dar revenind la formate. Gândește-te ce format vrei să fie aibă:

  • Interviuri: cum facem James Altchuter sau Tim Ferriss. Aici poți să alegi cu o persoană sau două persoane.
  • Discuții despre un anumit subiect: tu cu încă o persoană și vorbiți despre ceva anume, sau vorbiți despre trendul săptămânii. Asta e cam ceea ce ziceam cu Robert Rose & Joe Pulizzi (this old marketing)
  • Poți să alegi să vorbești tu 10 sau 15 minute despre un anumit subiect? Cam ce a făcut Joe Pulizzi cu cartea lui Content Inc. Dar de care s-a știut că o să aibă câteva episoade and thats all.
  • Poți să faci chestii random la care oamenii nu se așteaptă. Interviuri, combinat cu thoughts, combinat cu recomandări de resurse (poate un newsletter gen Cristina Chipurici dar pe format audio, just saying)

Eu am ales formatul de interviu. Îmi merge cel mai bine și îmi este și cel mai ușor de făcut.

 

Pasul al patrulea – 4.A.

Cât de des vrei să publici episodul de podcast?

Pentru mine personal asta a fost cea mai grea decizie. Pentru că nu vreau să fiu împins indirect că podcastul trebuie să fie săptămânal, să fiu constrâns apoi de cerința oamenilor și eu să-mi pierd libertatea. Așa că am ales să postez câte un episod când vreau și pot. Cel puțin atunci când am un episod de publicat, îl public.

Dar știu că mulți vin cu teoria, să fie săptămânal, să fii constant etc. eu nu cred asta. Eu cred că un podcast trebuie să fie publicat atunci când crede creatorul că trebuie și se simte el/ea cel mai bine.

Că doar nu degeaba există oportunitatea de a te abona la newsletter sau follow pe social media, nu? Însă aici de tine depinde ce strategie abordezi.

 

Aici ajungem la punctul 4.B.

Nu poți publica un podcast până nu îl ai deja înregistrat.

Asta înseamnă că trebuie să înregistrezi câteva episoade înainte. Eu înainte să lansez podcastul am avut înregistrate vreo 10 episoade. Știi tu, ca și în blogging. Lansează blogul cu 2 articole, să ai în draft vreo alte 5 articole și apoi apucă-te să le scrii când îți vin. Ca să nu ai un boom mare și apoi lumea să plece că nu le-ai dat ceva de consumat.

Acum că am discutat puțin despre motivație și despre strategie, hai să povestim despre partea tehnică.

  1. Hosting – tot ce trebuie să știi aici am scris în acest articol – http://katai.ro/despre-hosting-podcast/ Eu am folosit hostingul de la Libsyn și cred că e cel mai bun. Deși au un dashboard mai oldschool, am văzut că majoritatea podcasterilor mari folosesc hostingul lor.
  2. Feed – hostingul o să-ți ceară un link de feed de unde să-ți ia link-urile de podcast în momentul în care-l publici. Lecția cea mai bună pe care am primit-o de la Florin Roșoga e să ai link-urile de feed pe site-ul tău personal. Asta pentru că dacă vrei să-ți schimbi hostingul, să nu-ți afecteze link-urile. Feed-ul meu este http://katai.ro/feed/podcast/
  3. Visual – să alegi un vizual cu o culoare puternică, ușor de citit și de reținut. Eu am ales  culoarea roșie pentru că scoate în evidență numele Katai. Și când lumea mă întreabă despre ce e podcastul, le spun despre marketing și viață. Așa că în podcast nu o să auzi numai strategii de marketing/social media dar și lecții despre viață. Un fel de Gary Vee combinat cu Tim Ferriss 🙂 if I can say that.
  4. Cum înregistrezi – la început am înregistrat cu telefonul, îl puneam pe masă și îi dădeam record. Dar apoi am învățat de la Bogdan Roșca (check out the interview here: http://katai.ro/podcast-bogdan-rosca/) cum să captezi sunetul, unde să pui microfonul și cum să vorbești cu invitatul. De aceea recomandarea mea este că dacă vei lua un interviu, să încerci să:
  • Ții cât mai aproape microfonul de tine și de invitat
  • Să nu fie noise pe background
  • Să vă închideți telefoanele ca să nu vă deranjeze
  1. Muzica pe care o alegi – eu mi-am cumpărat muzica de la audiojungle și e una care mă caracterizează. Mulți zic că 20 de secunde e mult, însă eu cred că e destul cât să te bage în vibe-ul de interviu. (Dacă vrei să știi cum a mers podcastul după prima lună: am scris aici un articol: http://katai.ro/podcastu-lui-katai-dupa-o-luna/)
  2. Alegeți invitați care să-ți propulseze podcastu – aici e puterea influencer marketingului
  3. Încearcă să găsești pe cineva care poate să te ajute să-ți editezi puțin sunetul (să scoți noise, să facă să sune mai bine, să-ți pună muzica etc). Calitatea este foarte importantă.

De cele mai multe ori am auzit de la cei care mă ascultau că ar trebui să investesc mai mult în calitate. De aceea cel mai bine e să fii foarte atentă la calitate.

Să-ți cumperi un reportofon cu 2 microfoane și să înregistrezi așa (dacă faci interviu) sau dacă te înregistrezi pe tine, să încerci să te înregistrezi undeva unde nu ai ecou, noise pe background (sub plapumă, într-un colț din casă etc).

Uite mai jos câteva idei de echipament:

Și dacă vrei să înveți despre podcasting, Pat Flin Are ceva material despre asta aici: https://courses.smartpassiveincome.com/p/power-up-podcasting

Dar cred că cea mai bună recomandare pentru podcast e să te apuci, să vezi cum funcționează, să citești/asculți toate feedback-urile oamenilor și să te adaptezi pe drum.

 

După 3 luni cam asta am avut de zis despre Podcast.

Acum mingea e la voi, aștept în comentarii feedback despre cum vi se pare podcastul, ce invitați ați vrea să auziți sau ce alte subiecte credeți că ar merita să abordez în interviu. Orice feedback e primit!

About the Author
Content Strategist, Product Marketer la Creatopy și moderator Katai Podcast. Proiectele lui au fost publicate pe site-uri din domeniu precum Adweek, Content Marketing Institute sau Entrepreneur.

1 comment on “Podcastu’ lui Katai – după 3 luni și un e-mail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.