119 Francisc Doboș: Religia dincolo de granițe

Katai Podcast este susținut de Banca Transilvania.

Oricine nu este ca mine și dorește să mă modeleze, să mă frăgezească, să mă șlefuiască doar în granițele sau în perimetrul religiozității lui, nu ar ține seama nici de libertatea mea.

Francisc Doboș

Religia a fost folosită secole la rând ca un scop care scuză mijloacele unor oameni de a-și exercita puterea. Războaie întregi au fost purtate în numele religiei, și astfel, mulți am ajuns să fim reticenți atunci când vine vorba de acest subiect. Ba mai mult, începem să o vedem ca pe un lucru tabu, și de multe ori îi criticăm pe cei care discută despre religie, fără a sta puțin și reflecta la faptul că poate oamenii respectivi nu au o agendă ascunsă, și nu fac marketing spiritual.

Însă, așa cum spune și invitatul meu de astăzi, Preotul Francisc Doboș, conexiunea cu Dumnezeu ar trebui văzută mai degrabă din perspectiva unei relații – o relație permanentă între individ și Dumnezeu, atât în momentele bune cât și în cele rele, o relație în care noi învățăm să ne iubim pe noi înșine, să redescoperim setea noastră de infinit dincolo de neîncredere, de rănile noastre, și să restaurăm încrederea pierdută în legăturile noastre cu cei din jur.

Ne este frică să fim vulnerabili pentru că am fost răniți, pentru că am avut decepții. Și în felul acesta, ajungem să ne iubim dar ne apărăm. Dăm la o parte situații, persoane, și în felul acesta trăim tot felul de traume interioare care se multiplică, crezând că de fapt ne dorim binele dar intrăm într-o zonă ermetică a ființei noastre – poate ajungem să relaționăm cu una, două persoane mai mult; în rest, menținem acea zonă de complezență, în care să nu ne confruntăm prea mult.

Francisc Doboș

Știu că am spus-o de multe ori dar pentru mine contează foarte mult să pot să am în jurul meu oameni care au valori, care au principii, și oameni care au un cuvânt de spus în diferite subiecte sau în diferite industrii. Un astfel de om este și Preotul Francisc Doboș și mă simt onorat că a acceptat invitația de a fi prezent în podcast. Împreună am discutat despre religiozitate în sensul larg, în care toate confesiunile creștine au lecții din care putem învăța cu toții.

Francisc Doboș, născut în București a studiat la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași și apoi și-a săvârșit studiile la Roma, unde a obținut licență în comunicare instituțională. A fost hirotonit preot în 2002 și a slujit la Ploiești, apoi din 2004 a mers la București ca Secretar Eparhial al Arhidiecezei Romano-Catolice de la București, apoi ca preot colaborator la Parohia Catedrală Sf. Iosif tot din București. Din 2006 până în 2008 a fost purtător de cuvânt al Arhidiecezei Romano-Catolice de la București și preot colaborator la Parohia Sf. Maria a Harurilor – Bărăția București. Din 2011 până în 2020 a fost numit din nou purtător de cuvânt al Arhidiecezei Romano-Catolice de la București și este preot colaborator la Parohia Catedralei Sf. Iosif București.

Astăzi vei afla de ce nu putem fi fericiți singuri și de ce adevărata bucurie vine din relații, cum putem începe să ne iubim pe noi înșine astfel încât să fim capabili să îi iubim și pe cei din jur, dar și cum putem recăpăta încrederea în cineva odată ce am pierdut-o. Părintele Francisc vorbește și despre relațiile toxice și cum arată cele sănătoase, și face referire la chiropracticienii spirituali și mentorii care ne pot ajuta să punem în ordine puzzle-ul vieții.

Nimeni nu este perfect pe acest pământ. Și tocmai de aceea, ca să restabilim o umanitate și relații sănătoase, avem nevoie să dăm celuilalt posibilitatea de a se îndrepta.

Francisc Doboș

Te invit să asculți acest episod un pic mai diferit de ceea ce ești obișnuit. Poate că pare un început de banc în care un neoprotestant și un preot catolic vorbesc într-un podcast despre marketing și viață, dar ce a ieșit este minunat și abia aștept să auzi și tu întreaga conversație.

Ce poți afla din acest episod: 

 • Conexiunea cu Dumnezeu din perspectiva unei relații, nu a unei religii. (03:03)
 • Dumnezeu depășește orice graniță. (05:27)
 • Cum a devenit creștinismul un marketing al mărturiei. (07:24)
 • De unde aversiunea față de religiozitate. (09:33)
 • Ce înseamnă religiozitatea pentru Părintele Francisc. (13:36)
 • Întotdeauna avem de învățat de la oamenii care cred în Dumnezeu în alte confesiuni creștine. (16:32)
 • „Iubește-ți aproapele tău ca pe tine însuți” – cum putem începe să ne iubim pe noi înșine și să fim într-o relație bună cu noi. (20:22)
 • Bucuria adevărată vine doar din relație. Nu putem fi fericiți singuri. (24:56)
 • Cine sunt chiropracticienii spirituali? (27:05)
 • Frica nu este singurul motor al vieții. (29:03)
 • Rolul mentorilor în puzzle-ul vieții. (33:24)
 • Relațiile și încrederea – cum putem restaura încrederea pierdută. (33:58)
 • Rolul echilibrului între suferință și fericire. (38:08)
 • Cum să abordăm relațiile toxice din viața noastră. (41:04)
 • Indicatorii unei relații sănătoase. (46:24)
 • Nu trebuie doar să povestim despre viață, ci s-o trăim. (51:57)

Conectează-te cu Părintele Francisc:

About the Author
Content & Communication Manager la Bannersnack și moderator al emisiunii online Katai Podcast. Proiectele lui au fost publicate pe site-uri din domeniu precum Adweek, Content Marketing Institute sau Entrepreneur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.