109 Marius Șoflete: Planifici azi, ești mai liniștit mâine

Katai Podcast este susținut de Banca Transilvania.

Te trezești într-o dimineață, deschizi frigiderul, și îți dai seama că ai uitat să cumperi laptele atât de esențial dimineții tale. Apoi, brusc îți amintești că trebuia să îl suni ieri pe acel prieten bun să îi urezi un călduros ‚la mulți ani’, dar ai amânat până ai uitat. De ce? Pentru că ai avut la lucru niște ședințe urgente care ți-au dat peste cap întregul program. Și nici măcar nu a fost vina ta… Un coleg a omis să anunțe că planurile bine stabilite înainte s-au schimbat, așa că ieri a trebuit să vă strângeți toți să puneți lucrurile cap la cap.

În timp ce îți pregătești în cap scuzele pentru prietenul tău, un gând îți vine în minte – Off… De-ar exista un mod să evit zilele ca ieri să se întâmple…

Mai mult, acum îți dai seama că azi e ziua în care trebuie să duci tu copilul la grădiniță. Iar o să întârzii la serviciu. Trebuie să găsești o scuză și pentru asta.

Dar ce faci când scuzele nu mai sunt de ajuns? Ce faci când ai spus de prea multe ori, „Scuze că am întârziat”, „Scuze că nu am terminat prezentarea aia”, „Nu mai sunt bilete la piesa de teatru la care voiam să mergem. Îmi cer scuze că nu le-am rezervat din timp”?

Ei bine, începi să îți planifici timpul mai bine și să-ți fie mult mai clar ce ai de făcut. Și primul pas este să îți clădești fundația, adică să îți definești bine de tot valorile care te ghidează în viață. Apoi, cu puțin efort, ajungi să ai aproape totul bine pus la punct, iar nopțile tale vor fi mult mai liniște.

Și de ce spun aproape? Pentru că spontaneitatea are și ea farmecul ei. Pentru că sunt factori pe care nu îi poți lua întotdeaua în calcul. Dar ca să minimizezi conflictele și momentele în care trebuie să îți ceri scuze, planificarea este un bun punct de pornire.

Cred că ți-ai dat deja seama ce te așteaptă în episodul de azi. Da, vorbim despre planificare, și vei vedea cum stau lucrurile atunci când trebuie să îți construiești o casă pentru că acolo cu siguranță ai nevoie de niște linii clare. Altfel, locuința ta va deveni un fel de turn Babel.

Marius Șoflete este inginer constructor și proiectant specializat de case pasive și cofondatorul biroului de proiectare Inginerie Creativă. Toată experiența pe care a acumulat-o din proiectare și execuție este acum transpusă în cursuri aplicate pe care le susține în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România și cu Institutul de Cercetare în Construcții din București. Acum, toate cunoștințele lui Marius în domeniu sunt transformate în materiale video care cu siguranță te vor ajuta să construiești mai bine sau să înțelegi ce-ți spune constructorul tău atunci când vorbește de vată bazaltică, tipuri de cărămidă, sau alți termeni de care poate n-ai auzit veci.

Am vorbit despre cât de esențial este să îți dezvolți abilitatea de a planifica atât pe plan personal cât și profesional, ce riști să pierzi atunci când îți conduci viața după „fie ce-o fi”, dar și despre importanța comunicării pentru o colaborare mai bună între colegi, clienți, familie, sau prieteni.

Dacă nu ai timp să ne asculți în momentul ăsta, pune-ți în calendar și rezervă-ți o oră, pentru că altfel, fără să-l planifici, s-ar putea să nu mai ajungi să îl asculți. Și crede-mă, vei vrea să afli ce are Marius de spus, pentru că altfel nu vei știi cum a reușit să construiască refugiul de la Călțun când nimeni nu se încumeta să îl facă, sau de ce cunoașterea ta ca om în raport cu ce vrei cu casa e de fapt o experiență psihologică profundă.

Abia aștept să îmi spui ce părere ai!

Ce poți învăța din acest episod:

 • Importanța comunicării interdisciplinare. (08:36)
 • Proiectele care au avut cel mai mare impact asupra dezvoltării lui Marius, atât personal cât și profesional. (11:30)
 • Cum este definită planificarea corectă. (26:34)
 • Lipsa planificării vine la pachet cu timp și costuri. (30:15)
 • Cele trei elemente esențiale ale planificării. (32:07)
 • Construcția casei tale este o experiență psihologică profundă. (33:22)
 • Rolul diagramei Gantt într-o planificare eficientă. (35:13)
 • Comunicarea planificării este esențială pentru evitarea conflictelor. (35:54)
 • Puterea lui „Nu știu”. (38:47)
 • Tipuri de provocări în planificare. (44:30)
 • Abilitățile necesare unui bun planificator. (55:22)
 • O paralelă între construcția unei case și viața unui om. (56:58)
 • Valori fundamentale care îți pot influența modul de planificare. (59:10)

Conectează-te cu Marius:

About the Author
Content Strategist, Product Marketer la Creatopy și moderator Katai Podcast. Proiectele lui au fost publicate pe site-uri din domeniu precum Adweek, Content Marketing Institute sau Entrepreneur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.