177 Care sunt calitățile unui strateg în comunicare cu adevărat bun? – cu Răzvan Mătășel

Auzim atât de des cuvântul ”strategie” în viața de om de marketing, încât unii dintre noi poate nici nu mai știu ce înseamnă de fapt.

Planificarea strategică are 5 pași în aparență simpli:

  1. Determină unde te afli.
  2. Identifică obiectivele tale.
  3. Dezvoltă-ți un plan.
  4. Execută planul.
  5. Analizează și redresează acolo unde este nevoie.

Spun că acești pași sunt în aparență simpli, deoarece realitatea din teren vine cu diverse nuanțe care deseori ne dovedesc contrariul.

În acest episod stau de vorbă cu Răzvan Mătășel, strateg în comunicare și profesor universitar cu 25 de ani de experiență în spate, despre ce înseamnă această meserie și care sunt calitățile unui strateg cu adevărat bun.

Povestim pe-ndelete despre relația brand-produs, despre cât de important este să știi cum să te diferențiezi, mai ales în contextul actual, în care din ce în ce mai multe branduri își construiesc comunicarea cu ajutorul AI-ului, analizăm exemple fericite și mai puțin fericite de campanii de marketing și cam tot ce ține de ”the good, the bad and the ugly” din industria actuală a marketingului.

Întrebări episod:

  1. 13:05 – Ce te-a făcut să lucrezi în strategie?
  2. 17:03 – Ce înseamnă strategia în comunicare?
  3. 22:05 – Crezi că un brand puternic trebuie să fie un brand care își asumă principiile și valorile într-un mod public, practic și cât mai pragmatic?
  4. 31:45 – Cât de greu este să faci o schimbare în modul în care te poziționezi ca brand?
  5. 42:53 – Care este evoluția industriei de marketing și cum a influențat tehnologia evoluția aceasta?
  6. 48:38 – Cum îți dai seama când comunitatea ta se plictisește de poziționarea ta?
  7. 51:50 – Ai văzut vreun business care a ajuns de succes fără marketing?
  8. 01:04:21 – Ce te poate face un strateg bun?

Idei principale

  1. Strategul trebuie să fie reprezentantul consumatorului, să își pună întrebări precum: ”Este relevant pentru consumator?”, ”Îi facem viața consumatorului mai ușoară?”, ”Ce feedback are consumatorul despre ceea ce facem?”.
  2. Există oameni care nu își asumă nimic în viață, care vor să îi mulțumească pe toți și oameni care au un set de valori și principii clare, non-negociabile. În cazul brandurilor este o situație asemănătoare, iar un brand puternic ar trebui să fie unul care își asumă o poziție, un teritoriu.
  3. În 2023 poți să ai cel mai șmecher produs de pe Pământ, dar dacă nu pleci la drum cu brandingul încă din punctul în care pleci la drum cu produsul, s-ar putea ca la un moment dat să pari mincinos față de consumator.
  4. Un branding tare cu un produs decent bate un produs foarte bun cu un branding slab.
  5. Dacă ești genul de om care tinde să îi judece pe cei din jur pentru că nu gândesc ca și tine, nu poți să fii un strateg bun. Datoria ta în calitate de strateg este să faci tot posibilul să înțelegi orice tipologie de om.

Sper că această oră și un pic de insighturi continue să te ajute să abordezi o gândire strategică în tot ce faci și sper că și tu ai avut parte de la fel de multe revelații, așa cum am avut și eu, povestind cu Răzvan.

Resurse

Cărți:

How brand grow – Bayron Sharp

Juicing the Orange: How to Turn Creativity into a Powerful Business Advantage – Pat Fallon, Fred Senn

Ads:

Ad Aqua Carpatica: https://www.youtube.com/watch?v=T9p4wWXRzeA

Newsletter:

Lateral Thinking

About the Author
Content Strategist, Product Marketer la Creatopy și moderator Katai Podcast. Proiectele lui au fost publicate pe site-uri din domeniu precum Adweek, Content Marketing Institute sau Entrepreneur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.