112 Mirela Retegan: Cum să-ți crești stima de sine

Katai Podcast susținut de Banca Transilvania.

Vreau să îți spun ceva încă de la început, legat de acest episod. La începutul conversației pe care o vei auzi azi, invitata mea propune un exercițiu de imaginație. Te încurajez, pe măsură ce auzi întrebările, chiar să răspunzi la ele, și să ai o imagine clară înainte de a primi explicația acestui joc. Îți garantez că vei avea niște aha-uri legate de tine, care te vor ajuta să îți clarifici unde stai cu încrederea de sine.

Pentru că azi este despre cât de mult crezi în tine, în ideile tale, și în scopul tău în viață. Cu toții avem momente de îndoială, momente când ne punem bariere câteodată imposibil de trecut doar pentru că ne lovim de un obstacol sau pentru că vedem în jurul nostru oameni mai pricepuți decât noi – sau așa avem impresia. Important e cât de mult lași aceste obstacole să îți influențeze drumul în viață.

“Există niște rădăcini foarte puternice. Cred că asta are fiecare dintre noi. Trebuie doar să realizăm care sunt alea. Că la un moment dat, pe parcursul vieții, noi le-am descoperit. Pe urmă am dat voie altora să ne devieze.”

Mirela Retegan.

Dacă ai copii, cu siguranță știi cine e Mirela Retegan și cu siguranță știi de Zurli. Și chiar dacă nu, vei face cunoștință cu una dintre cele mai minunate persoane, care prin încrederea în propriul scop a reușit să facă cel mai bun program de educație prin divertisment pentru copii. Mii de copii și părinți din toată România urmăresc cu drag proiectele Zurli și învață lecții pe care oricine ar trebui să le știe.

Dar Zurli nu a apărut peste noapte, ci munca de-o viață a Mirelei este reflectată în fiecare cuvințel pe care îl auzi. Însă ce a ajutat cel mai mult Zurli să ajungă ce este azi, este încrederea neclintită a Mirelei în scopul ei și în toate ideile pe care le-a avut.

Lucru pe care toți ar trebui să îl facem. Fiecare dintre noi are vise și dorințe care poate prind praf într-un colț îndepărtat al minții. Și asta doar pentru că barometrul stimei de sine și încrederii în forțele proprii este undeva la limita inferioară. Dacă te întrebi cum poți depăși barierele pe care tu ți le impui, dă-i play!

Nu trebuie să îmi pierd încrederea în calitățile pe care eu le am pentru că nu fac parte dintr-un sistem așa ca majoritatea oamenilor. Am alte lucruri. Și cu siguranță că atunci când fiecare o să descopere ce e mai bun și mai important în el, cu aia trebuie să iasă în față și ăsta trebuie să fie motorul.

Mirela Retegan

Am vorbit cu Mirela despre ce a ajutat-o pe ea să își depășească frica de „I’m not enough”, despre cât de important este să nu te lași influențat de ceea ce vezi în jur pentru că aparențele înșală mai mereu, dar și despre rolul traumelor pe care copiii le dobândesc în copilările și care le pot influența întreaga viață de adult. Vei afla și care este secretul unei stime de sine crescute, și vei fi un pic surprins(ă), zic eu, de cât de simplu este.

Te invit să asculți discuția mea cu Mirela, și să începi chiar de azi să lucrezi la ideile tale. Pentru că nimeni nu îți poate lua bucățica de bine din lume pe care doar tu ești capabil(ă) să o aduci la lumină!

Și ține minte: Dacă noi trăim astăzi, aici, acum, conștienți de faptul că oricare zi poate să fie ultima, nu avem voie să lăsăm pe nimeni să ne facă să ne simțim altfel decât unici și speciali.

Ce poți învăța din acest episod:

 • Un exercițiu de imaginație care te va pune pe gânduri și îți va spune câteva lucruri despre tine. ( 03:28)
 • Cum îți poți debloca încrederea în sine. (13:18)
 • Nu-ți lăsa stima de sine să fie influențată de ce VEZI în jur. (17:15)
 • Ideile tale au nevoie de curaj să crezi în ele. (19:33)  
 • Cum traumele din copilărie îți pot scădea stima de sine și te pot urmări toată viața. (21:46)
 • Cum să faci față respingerii. (25:10)
 • Barometrul încrederii: cum arată când faci ceva la care știi că nu excelezi. (32:38)
 • Barometrul încrederii: cum arată când crezi în ideea ta. (37:15)
 • Stima de sine crește în momentul în care ajungi să îți cunoști scopul. (40:02)
 • Cum îți este afectată încrederea în tine dacă ești people pleaser. (43:03)
 • E ok să ai și zile mai proaste – recuperezi în zilele bune. (46:13)
 • Secretul încrederii în sine. (54:01)
 • Nimeni nu îți poate lua libertatea. (59:03)
 • Să fii bun e o alegere. (01:03:14)

Unde o găsești pe Mirela:

About the Author
Content Strategist, Product Marketer la Creatopy și moderator Katai Podcast. Proiectele lui au fost publicate pe site-uri din domeniu precum Adweek, Content Marketing Institute sau Entrepreneur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.