105 Cristian Onețiu: Gândește, dobândește, și menține-ți succesul în viață

Katai Podcast este susținut de Banca Transilvania.


Viktor Frankl spunea, „Nu ținti spre succes căci cu cât mai mult îl dorești și cu cât faci din el un scop, cu atât mai mult îl vei rata. Căci succesul, asemenea fericirii, nu poate fi urmărit. El trebuie să urmeze ca un efect secundar neintenționat din această dedicare a omului față de o cauză mai mare decât el însuși.”

Dex-ul nostru cel de toate zilele definește succesul ca fiind un rezultat favorabil, pozitiv, o reușită, o izbândă.

Pentru invitatul meu de azi, succesul înseamnă „să fii autonom, să fii liber. Și să fii liber și financiar, dar mai ales emoțional, conectat cu oamenii dar detașat de problemele și de traumele tale. Deci financiar, emoțional, și bineînțeles, dacă vrei, cognitiv sau la nivel de raționament. Să poți să iei decizii bune cunoscându-te atât pe tine, cine ești, unde vrei să ajungi, cine vrei să devii, și să ai toate resursele și opțiunile posibile în fața ta.”

Deja ai citit trei definiții relativ diferite și sunt sigur că aș umple romane întregi dacă le-aș adăuga pe toate care există. Și știi de ce? Pentru că fiecare persoană vede succesul cu alți ochi. Și te provoc și pe tine acum să te gândești cum te-ai descrie ca un om împlinit. Până la urmă spre asta alergăm cu toții, așa-i?

După ce asculți episodul acesta, ia-ți cinci minute, zece, o oră, o zi, să găsești cuvintele cele mai importante pentru tine, care descriu cu adevărat ce înseamnă să fii o persoană de succes. Și apoi… Pune-te pe treabă, pentru că o singură viață ai, și meriți să ți-o faci cum vrei tu, nu cum se nimerește.

Și de ce spun „după ce asculți episodul”? Pentru că îți va da niște lucruri de gândit și vei auzi perspectiva unui om care a trecut prin patru falimente și s-a ridicat învățând din fiecare eșec, ajungând să-și crească cifra de afaceri la peste 100 de milioane de euro. Pe Cristian Onețiu l-aș descrie evanghelistul antreprenorilor – și n-o spun doar eu, o spun și mulți alții care l-au votat în 2019 ca fiind „Antreprenorul care inspiră cel mai mult”, conform studiului Barometrul afacerilor de tip startup 2019 realizat de EY România, Impact Hub și Startarium. Plus că, și-a asumat și el acest rol de influencer – dacă pot spune așa – atunci când a scris cartea „Start în antreprenoriat”.

Am vorbit cu Cristi despre limitările și bune și rele care ne influențează traiectoria în viață, de ce este important să pui educația pe primul loc, unde ar trebui să se încline balanța între mândrie și umilință, dar și care sunt cei trei pași către succes. Și poate întrebarea cea mai mare… Trebuie neapărat să simți gustul eșecului ca să ajungi departe? Trebuie să sacrifici ceva ca să ai succes? Poate da… Poate nu… Dar cu siguranță nu se rezumă numai la asta.

Așadar, ia-ți un pic de timp – mai ales că suntem la sfârșit de an și în prag de sărbători, și hustle-ul zilnic se mai potolește puțin – și reflectă la propria-ți definiție a omului de succes. Te încurajez chiar să îmi scrii într-un comentariu sau un review, la ce concluzie ai ajuns. Niciodată nu știi cui îi poate fi de folos. Dar de un lucru sunt sigur: că interviul cu Cristi îți va fi util.

Ce poți învăța din acest episod:

 • Definiția succesului din perspectiva lui Cristi. (02:11)
 • Rolul pe care limitele îl joacă în atingerea succesului. (04:49)
 • Impactul pe care educația îl are asupra autonomiei unei persoane. (08:04)
 • Cum îți poți da seama ce înseamnă pentru tine succesul. (12:01)
 • Cei trei pași ai succesului & De ce primul pas este cel mai greu. (14:32)
 • Ce înseamnă să îți creezi o fundație sustenabilă în viață. (17:41)
 • Mândrie versus umilință – când și cum se înclină balanța. (20:19)
 • Este necesar eșecul în calea către succes? (23:58)
 • De ce zona de confort te seacă de energie. (31:36)
 • Mentalitatea pe care o poți adopta pentru a genera o transformare. (35:34)
 • Ce sacrificăm mai des ca orice ca să ajungem sus. (38:44)
 • Cel mai mare pericol în drumul către succes. (43:31)
 • Ce înseamnă să ai o disciplină a timpului. (46:34)

Cum te poți conecta cu Cristi:

Apple Podcast

Spotify

About the Author
Content Strategist, Product Marketer la Creatopy și moderator Katai Podcast. Proiectele lui au fost publicate pe site-uri din domeniu precum Adweek, Content Marketing Institute sau Entrepreneur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.