113 Simona Baciu – Cum ar trebui să arate școala copilului tău

Katai Podcast este susținut de Banca Transvilvania

Eu cred că o școală în care copiii vin cu plăcere este o școală în care copiii au o voce și în care sunt auziți, și noi nu mai suntem deținătorii adevărului absolut ca și dascăli. Suntem doar niște adulți care știm mai mult, care am avut experiențe mai multe, dar avem un rol unic și special în viața acestor copii – de a-i ghida, de a-i mentora, de a-i inspira, dar și la rândul nostru de a ne lăsa inspirați, ghidați, și de ce nu, mentorați.

Simona Baciu

Cum îți amintești tu școala? Un șir de discipline, câteva săptămâni în care ți se predau niște lecții, apoi teste peste teste, note mai bune sau mai rele, și gata, s-a mai încheiat un an. Eu, cel puțin, cam cu asta am rămas. Și mai știu și că trebuia să cam înveți din toate, pentru că… Diploma era sfântă.

Dar vremurile deja se schimbă. Trecem printr-o pandemie care a zguduit puțin școala, așa cum o știm noi, din temelii. Și unele schimbări vor rămâne chiar și după ce copiii noștri vor putea reveni între cei patru pereți ai claselor. Dar asta necesită o minte puțin mai deschisă la dezvoltarea unui nou stil de a preda și de a învăța.

Noul profil al angajatului nu mai este acela al diplomelor. De multe ori, te duci la o companie – schimbarea a fost făcută de către Elon Musk și Google – care nici măcar nu te întreabă de unde vii, te întreabă doar ce știi, ce poți să faci pentru ei. Pentru că experiența ne învață enorm de mult.

Simona Baciu

Mai multă practică, mai puțină teorie. Cred cu tărie în acest mod de învățare, și cu siguranță nu sunt singurul.

În acest episod vei auzi de la Simona Baciu, fondatoarea Transylvania College, ce presupune educația în ziua de azi și care sunt pașii de început pe care trebuie să îi facem pentru a ne pregăti copiii pentru o carieră de succes. Vei afla cum o notă poate motiva un copil, ce relație ar trebui să existe între profesori și elevi, dar și modele de învățământ din Europa sau Statele Unite.

Simona este o vizionară și un agent al schimbării în învățământ.

Întreaga viață a mers pe principiul că educația trebuie să te învețe niște valori profunde, să crești în cunoștințele tale, să ai încredere în tine, și să promovezi aceste valori. Urmând această premisă, în 1993 a pus bazele a ceea ce azi este Transylvania College – desemnată, de-a lungul timpului, cea mai bună școală românească, una dintre cele mai bune școli în sistem britanic din lume și școala din regiune cu cele mai bune rezultate la testele elevilor.

Așa că, episodul de azi nu este doar pentru tine. Este pentru viitorul copilului tău, pentru că împreună putem ține pasul cu trendurile educaționale.

Trebuie doar să ciulim urechile, să ne deschidem mințile, și să fim dispuși să facem o schimbare.

Le-o datorăm următoarei generații!

Ce poți învăța din acest episod:

 • O altă perspectivă asupra educației. (04:53)
 • Cu ce este diferită Transylvania College față de restul școlilor din România. (09:34)
 • Cum ar trebui să arate relația dintre profesori și elevi. (13:24)
 • Ce înseamnă o notă, și cum pot fi motivați elevii. (15:38)
 • Raportul dintre teorie și practică. În ce mod ar trebui să ne schimbăm mentalitatea. (18:36)
 • Rolul mentorilor pe parcursul vieții. (24:46)
 • Ce îi ține departe de învățământ pe cei care sunt capabili să împărtășească informații cu adevărat utile. (37:53)
 • Nu putem schimba o lume întreagă. Dar putem să ne schimbăm pe noi. (40:53)
 • Cum pot părinții să contribuie la educația copiilor lor. (44:40)
 • Întoarce-te la simplitate. (49:01)
 • Fii consecvent, perseverent, și nu renunța. (51:26)

Unde o găsești pe Simona:

About the Author
Content Strategist, Product Marketer la Creatopy și moderator Katai Podcast. Proiectele lui au fost publicate pe site-uri din domeniu precum Adweek, Content Marketing Institute sau Entrepreneur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.