103 Ana-Maria Udriște: Arta Negocierii – Învață să obții ce-ți dorești

Katai Podcast este susținut de Banca Transilvania.


Negocierea este obținerea celui mai bun rezultat pentru mine, cu cât mai puține riscuri.

Ana-Maria Udriște

Cam de-asta negociem, nu? Ca să obținem ceea ce ne dorim, atât pe termen scurt, cât și pe termen mediu sau lung. De câte ori te-ai dus poate la piață și te-ai ’tocmit’ pentru o legătură de ceapă în plus? Sau pe OLX când ai ajuns să dai cu 100 de lei mai puțin pe produsul pe care ți l-ai dorit? Ha, asta îmi amintește de reclama de la Altex cu dincolo era mai ieftin care mai departe mă duce cu gândul la interviul cu Bogdan Naumovici din episodul trecut.

Revenind, care e ultima experiență în care ai negociat, așa, măcar printre picături? Poate când te-ai angajat și ai discutat contractul? Sau poate când ai acceptat termenii și condițiile unui site de cumpărături online? Da, da – și acolo se negociază câte ceva (o să asculți în episodul de azi). Sau, uite, poate azi dimineață când ți-a sunat alarma și i-ai dat snooze? Ghici ce, ai negociat cu ceasul tău să te mai lase cinci minute și ai negociat și cu tine însăți să stai cu două minute mai puțin la duș ca să recuperezi din timpul extra de moțăit.

Lista e lungă, și pot să îți dau exemple până mâine. Ideea e că totul în viață este negociere – și cât de bine stăpânim skill-urile necesare influențează foarte mult rezultatul final, în favoarea noastră sau, din contră, în favoarea celui care a exersat mai mult arta ’târguielii’, cum spuneau bunicii noștri.

Din păcate, la școală nu prea am învățat noi să negociem. Sau acasă. Majoritatea dintre noi am învățat să facem anumite lucruri pentru că așa trebuie sau pentru că așa vrea mama, tata, profesorul, angajatorul, etc. Dar hei, lucrurile nu trebuie să stea chiar așa. Putem și noi să ne luăm tricoul pe dos pentru că așa vrem, chiar dacă ’nu se face’. Trebuie doar să știm să negociem cu cei care au o părere diferită.

Ei bine, azi ești aici ca să înveți sau să aprofundezi arta negocierii – ca data viitoare chiar să obții beneficiile pe care știi că le meriți. Am invitat-o pe Ana-Maria Udriște în podcast pentru că mi-am dorit pe cineva care face asta zi de zi atât pentru clienții ei cât și în tot ce ține de viața personală, în relația cu ea însăși sau cu cei apropiați.

Ana este fondatoarea Avocatoo și traduce legaleza mai bine ca oricine. Știe cum funcționează domeniul creativ, e pasionată de tot ce înseamnă tehnologie, GDPR și privacy, și în orice discuție vine cu soluții, nu vorbe. Și în conversația cu mine a oferit mai mult decât cuvinte; m-a învățat niște lecții practice pe care abia aștept să le împărtășesc cu tine!

„Din punct de vedere legal, orice negociezi și care este în favoarea ta, să fie în scris. Adică semnat și de o parte și de alta. Adică dacă cineva îți spune că îți dă un bonus, să fie în scris.”  

Așa că uite, subsemnatul, îți dau în scris că vei avea multe de învățat din episodul ăsta. Vei afla cum poți fi un negociator eficient, când trebuie să taci și când e cel mai bine să începi să vorbești, cum ajungi la un compromis, și cum poți evita orice conflict de acum înainte. Mai mult, poate câteodată te simți vinovat să negociezi (mai ales pentru legătura aia de ceapă), dar azi vei afla de unde vine această vinovăție și cum poți începe să lupți pentru drepturile tale.

Îți propun să te gândești un pic care ar fi beneficiile tale pe termen scurt, mediu, și lung dacă înveți să negociezi un pic mai bine decât te pricepi acum, și să-i dai play episodului, ca să obții rezultatele pe care ți le-ai imaginat. Riscurile sunt minime, aproape nule. 😉

Semnat: Robert Katai

Ce poți învăța din acest episod:

 • Ce înseamnă negocierea. (07:14)
 • Elementele care trebuie luate în considerare într-o negociere. (08:27)
 • Cum poți atenua conflicte cu ajutorul negocierii. (10:24)
 • Care este cel mai greu tip de negociere. (12:08)
 • Cum poți fi un negociator eficient. (13:17)
 • Ce rol joacă emoțiile într-o negociere. (14:53)
 • Importanța compromisului în orice negociere de succes. (19:59)
 • Tipurile de persoane cu care e mai ușor să negociezi. (22:24)
 • Ce înseamnă commercial awareness și de ce ar trebui să punem mai mult accent pe acest skill. (24:36)
 • Cum poți controla discuția într-o negociere. (27:13)
 • Cu ce te ajută să ai și un strop de ridicol în timpul unei negocieri. (30:26)  
 • Cât contează postura în timpul unei negocieri. (32:35)
 • Cât de importantă e tăcerea în timpul negocierii și când îți dai seama că trebuie să vorbești. (34:57)
 • Cum ajungi să fii confortabil cu orice decizie pe care o iei. (39:46)
 • Negocierea la locul de muncă. (44:08)
 • De ce oamenii se simt vinovați atunci când vine vorba de negociere. (50:02)

Cum te poți conecta cu Ana:

Ascultă episodul pe

Spotify

Apple Podcast

About the Author
Content & Communication Manager la Bannersnack și moderator al emisiunii online Katai Podcast. Proiectele lui au fost publicate pe site-uri din domeniu precum Adweek, Content Marketing Institute sau Entrepreneur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.