3 Ani, 100 de Episoade, Nenumărate lecții de marketing și viață

Katai Podcast este susținut de Banca Transilvania.

“What you get by achieving your goals is not as important as what you become by achieving your goals.”— Henry David Thoreau

În 3 Octombrie 2017 am apăsat pe acel buton care m-a dus într-o călătorie în lumea podcastului – o călătorie care nu mă așteptam să fie așa de frumoasă, dificilă, ciudată, și interesantă, toate în același timp. La început mi-am propus să fac 50 de episoade. Mi se părea un număr rezonabil pentru un experiment, un număr care îmi permitea să îmi dau seama cu ce se mănâncă un podcast și ce impact pot să aduc atât în viața mea, cât și în viețile celor care aleg să îl asculte.

Ei bine, interviu cu interviu, provocare cu provocare, 50 de episoade au trecut, și mi-am dat seama că mi-a plăcut mult prea mult. Nu era ceva la care aș fi putut să renunț prea ușor. Și am continuat. Alte 50 de episoade au trecut, iar azi, la trei ani de când am apăsat ‘play’, sărbătoresc cel de-al 100-lea episod din Katai Podcast.

Am stat puțin și m-am gândit la tot ce am învățat în acești trei ani – lucruri care pentru unii dintre voi pot părea banale, dar pentru mine înseamnă extrem de mult. Am învățat, de exemplu, ce înseamnă să taci și să asculți cu adevărat atunci când cineva vorbește, am învățat cum să pun întrebări ce lasă loc unor răspunsuri sincere, detaliate, din care oricine poate învăța câte ceva. Poate cel mai important, am învățat să cunosc un om și să înțeleg că fiecare e diferit și că fiecare merită să-și spună povestea așa cum vrea.

Cred din suflet că fiecare succes, oricât de mic sau de mare ar fi el, trebuie sărbătorit. Pentru mine, acest moment – 100 de episoade – înseamnă extrem de mult! Așa că am vrut să îl sărbătoresc cu tine, cel/cea care lună de lună îmi oferi timpul tău extrem de prețios ascultându-mi invitații și ceea ce au ei de împărtășit cu tine.

Mi-am dat seama că în toată această călătorie în care m-ai însoțit, am fost ‘the silent traveler’. Am vorbit prea puțin despre mine – excepția, poate, fiind unde lucrez și faptul că sunt căsătorit cu cea mai minunată ființă ever! Și pentru că nu mă voi opri la acest episod cu numărul 100, vreau să afli mai multe despre mine. 

Așadar, azi mă vei cunoaște cum nu m-ai cunoscut până acum.

În episodul acesta vei putea asculta momente în care mă simt stânjenit, momente în care vorbesc liber și îmi permit să fiu vulnerabil în fața ta. Vei putea auzi povești pe care nu le-am mai spus niciodată public – aici, sau oriunde altundeva. Am rugat-o pe Andreea Esca să mă ajute să le împărtășesc cu voi. M-am pus în scaunul invitatului, și am lăsat-o să mă descoasă așa cum știe ea mai bine! Și crede-mă, a fost o experiență foarte faină și un experiment… destul de interesant aș putea spune. Dar mai bine te las pe tine să dai verdictul!

Ca să înțelegi un pic cam ce a ieșit din discuția noastră, dă-mi voie să mă prezint: “Numele meu ar putea fi Robert, sunt un experimentalist, arăt ca Robert, am un gust de foarte mult dulce, și fac un zgomot de îi agită pe toți din jurul meu. Ultima mea realizare a fost faptul că am o familie fericită, și aș fi perfect dacă aș știi să îmi organizez timpul și mai bine. Mi-e rușine de faptul că beau multă cafea, aș mânca oricând Nutella, nu iubesc deloc ipocrizia, iar pentru bani aș face… nimic.”

Hmm… Acum că le-am scris pe toate la un loc, parcă sună ca un test din revista Bravo Girl. Dar atâââât de departe am ajuns cu discuția noastră.

Bineînțeles, am fost și serioși. Uite, spre exemplu, dintr-o curiozitate a Andreei legată de sport, am ajuns să dezbatem cum ar trebui să fie un adevărat team player – atât în sport cât și în business:

Andreea: Am văzut că te-ai uitat la documentarul despre Michael Jordan și eram curioasă să îmi spui ce ți-a plăcut cel mai mult.

Katai: Pe Michael Jordan nu l-am văzut un team player. Mai degrabă un om care s-a bazat foarte mult pe ceea ce și-a dorit el, și atunci îi trăgea pe toți către nivelul lui. […] Există trei ere ale basketului. După Michael Jordan urmează încă două ere: era lui Kobe Bryant și era lui LeBron James. Kobe și LeBron nu sunt neapărat jucătorii care au marcat atât de multe puncte ca și Michael Jordan, sau care au făcut atât de multe lucruri câte a făcut el. Însă, oamenii ăștia jucau în echipă. Ajutau echipa să crească. Toată lumea îl vede pe LeBron James ca pe un lider, ca pe un team player. Toți spuneau despre Kobe Bryant că este un om de echipă, un lider care îi creștea pe oameni și avea o mentalitate de a-i ridica pe oameni. […] Cred că cel mai mult mi-a plăcut când și-a dat seama că nu poți să vorbești despre Michael Jordan dacă nu îl iei în considerare și pe Scottie Pippen. Și Michael Jordan nu cred că ar fi fost astăzi Michael Jordan dacă nu i-ar fi avut pe Scottie Pippen și pe Dennis Rodman.

Andreea: Da, dar eu cred că atunci când vorbim de un sport de echipă, asta poți spune despre oricare dintre ceilalți. Într-un sport de echipă, niciunul nu ar fi fost cine a fost fără un altul. Pentru că ăsta-i sportul.

Katai: Da, dar în același timp, te uiți să vezi că unul poate să tragă echipa, unul poate să ridice echipa, sau unul poate să facă echipa. Eu asta cred.

Andreea: Până la urmă cred că scopul e același numai că fiecare are alte metode. Adică până la urmă, scopul este să câștigi un meci. Și Michael Jordan, într-adevăr, poate îi trăgea după el pe ceilalți, iar Kobe și LeBron erau mai de echipă, dar în final, mi se pare că toți aveau același țel – să câștige. Și că nu e ca și cum el ar fi jucat de unul singur.

Katai: Oare crezi ca Michael Jordan ar fi fost de acord să câștige campionatul dacă nu era el considerat cel mai bun, și să fie omul din spatele unui alt om?

Andreea: Eu cred că e foarte greu să întrebi pe un om care e în prim-plan, dacă ar fi la fel de fericit în plan secund. Adică, mi se pare nedrept să pui întrebarea asta.

Katai: De exemplu, aș sta să mă gândesc, dacă ar fi fost în spatele lui Scottie Pippen, să zică, “Ok, următorul campionat eu vreau să-l ajut.“ Michael Jordan să aibă o discuție cu Scottie Pippen: “Vrei să fii tu cel mai bun anul ăsta?“ “Da.“ “Ok, eu o să mă retrag, o să fiu omul din spatele tău și o să te ajut să fii cel mai bun.“

Andreea: Crezi că există niște oameni care fac asta și care sunt liniștiți să facă asta?

Katai: Asta înseamnă leadership.

…Și discuția a continuat – dacă ești curios unde am ajuns cu ea, du-te la minutul 44. Acolo găsești scurta noastră dezbatere.

În acest episod mi-am văzut, parcă, 30 de ani din viață în aproape două ore. Andreea a aflat despre mine:

 • De unde provine numele “Katai”. (04:41)
 • Care sunt momentele din copilărie de care îmi amintesc mereu cu drag. (21:19)
 • Cu ce se ocupau părinții mei. (23:48)
 • De ce îmi petreceam verile la bunica mea și cum era ea. (25:49)
 • Experiențele mele din generală și liceu – și cum de am ajuns să merg la liceul de turism. (32:30)
 • Ce rol a jucat sportul în viața mea – și dacă m-a ajutat sau nu să cuceresc fete. (43:00)
 • Ce scriam în primul meu blog – în liceu – și ce metode de promovare foloseam pe atunci. (57:51)

Am vorbit și despre podcast – doar nu se putea altfel! Așa că dacă nu ai auzit până acum, vei putea afla:

 • Definiția podcastului, din perspectiva mea. (07:37)
 • Diferența dintre un interviu la radio și un podcast. (08:35)
 • Diferitele tipuri de ascultători și modul cum aceștia consumă conținut. (13:02)
 • Cum îmi aleg invitații pentru podcast. (17:11)
 • Cum poți monetiza un podcast. (01:09:14)
 • Cu ce mă ajută interviurile pe care le țin & care a fost cel mai greu interviu pe care l-am făcut. (01:25:57)
 • Ce este important pentru mine atunci când înregistrez un podcast. (01:32:25)
 • Cum îmi promovez podcastul. (01:34:34)

(Apropo, dacă citești asta, înseamnă că îl promovez destul de bine 😃)

Ușor, ușor, Andreea a intrat în detalii legate și de viața de familie – de data asta familia pe care am ales să mi-o formez, împreună cu Diana (familia fericită de care îți spuneam mai sus). Și uite ce poți afla! 

P.S. Aici chiar ajungi să îmi vezi latura vulnerabilă. 

 • Cum am cunoscut-o pe Diana. (32:30)
 • Cum m-a cucerit și cum creativitatea ne-a ajutat să creăm o legătură puternică între noi. (01:16:32)
 • Când mi-am dat seama că vreau să imi petrec tot restul vieții alături de ea. (01:20:13)
 • Cum am cerut-o în căsătorie. (01:21:34)
 • Cum mă implic în viața fetiței mele și cum văd rolul meu de tată în viața copiilor mei. (34:29)

Și nu în ultimul rând, Andreea a profitat de ocazie și mi-a pus întrebări și în zona de marketing pentru că după cum bine știi, sunt un ‘om de marketing’, și ador să vorbesc despre domeniul ăsta:

 • Cum am ajuns să fac marketing și cum m-a motivat primul fail. (23:58)
 • Ce este marketing-ul, în viziunea mea. (01:04:06)
 • Ce încerc să aduc nou la conferințele la care sunt invitat. (01:04:28)
 • Care sunt sursele mele de informare și din care învăț. (01:06:30)
 • Cum poți învăța digital marketing. (01:07:23)
 • Trei lucruri pe care trebuie să le știi despre marketing. (01:40:05)

Bine vezi, da! Aici e toată viața mea – mai sunt câteva detalii pe care le-am lăsat să le discutăm la o cafea face to face, sau cum s-ar zice, Keep mystery, make history! 

Te invit să apeși și tu butonul ăla de ‘Play’, poate pentru a 100-a oară, și să sărbătorim împreună următoarele 100 de episoade!  

About the Author
Content Strategist, Product Marketer la Creatopy și moderator Katai Podcast. Proiectele lui au fost publicate pe site-uri din domeniu precum Adweek, Content Marketing Institute sau Entrepreneur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.