178 Stâlpul de bază al unei afaceri sustenabile sunt oamenii – cu Andrei Borțun

Te-ai întrebat vreodată ce înseamnă viața de antreprenor în zona culturală și creativă? Dar ce înseamnă să pornești proiecte care chiar își lasă amprenta în societate?

Am stat de vorbă cu Andrei Borțun, CEO The Institute, organizator Romanian Design Week și unul dintre oamenii din spatele proiectelor ASAP România, Internetics, Combinat și multe altele, despre ce l-a motivat să se aventureze în această direcție și despre toate provocările și momentele de satisfacție pe care le-a întâmpinat pe parcursul drumului său. Vei afla care sunt punctele cheie și momentele de cotitură din cariera sa, încă de pe vremea când activa din biroul din garaj și până în prezent, când are în spate o echipă de oameni talentați, cu ajutorul cărora creează proiecte care modelează societatea înspre mai bine.

Întrebări episod:

  • 02:10 – Ce anume te-a influențat cel mai mult, pe termen lung, în copilăria ta și are acum efecte în viața ta?
  • 07:05 – Cum vezi evoluția ta din copilărie și până acum?
  • 13:05 – Cine a fost primul tău client și cum ai ajuns să colaborezi cu acesta?
  • 16:22 – Ce te-a motivat să investeși în industria aceasta?
  • 24:08 – Cât de greu ți-a fost să faci un proiect în care să conectezi alte proiecte cu potențiali clienți?
  • 32:09 – Care au fost câteva provocări care ți-au rămas încă în minte și care sunt o lecție chiar și în ziua de azi?
  • 34:48 – Care este abilitatea care te diferențiază de alți profesioniști și care te-a ajutat să ajungi acolo unde ești acum?
  • 37:20 – Cum reușești să păstrezi o echipă longevivă și loială?
  • 41:19 – Care ar fi un lucru pe care nu l-ai împărtășit cu nimeni?
  • 44:37 – Cum ai reușit să creezi atâtea comunități în industria creativă?
  • 50:43 – Cum ai ajuns să fii implicat în organizarea Romanian Design?
  • 56:18 – La care proiect ai renunța cel mai greu?
  • 01:00:32 – Dacă ai întâlni versiunea ta mai tânără, crezi că ar fi mândră de ceea ce ai realizat?

Idei principale

  1. Dacă vrei să crești o afacere sustenabilă și să nu rămâi blocat pe loc, este important să ai un obiectiv financiar clar. În calitate de antreprenor, trebuie să știi exact unde îți dorești să ajungi și să îți îndrepți toate eforturile în această direcție.
  2. Stâlpul de bază al unei afaceri sunt oamenii. And that is a fact. Mulți antreprenori întâmpină dificultăți în a găsi oameni buni în echipele lor. Modul în care reușești să găsești și să păstrezi lângă tine oameni talentați sunt două aspecte esențiale care te vor ajuta să crești, atât ca business, cât și ca om.
  3. Un factor care te poate ajuta să te diferențiezi în industria ta este atenția la nevoile celor din jurul tău. Indiferent că e vorba despre colegi, parteneri, clienți sau comunități, trebuie să înțelegi ce îi motivează și care sunt lucrurile de care au nevoie. Abordarea aceasta te va ajuta să te apropii de oameni și să aduci acel ”human touch” de care are nevoie orice brand, să creezi relații solide și să ai un impact pozitiv în comunitatea în care activezi.
  4. Prin organizarea de evenimente, poți să aduci împreună oameni cu interese și valori similare, poți să creezi conexiuni puternice și chiar și să creezi comunități.
  5. Romanian Design Week nu este un eveniment tip competiție, tocmai din cauza faptului că organizatorii și-au propus să creeze relații bazate pe colaborare și susținere reciprocă.

Mă bucur că ai ascultat acest episod și, în cazul în care ți-ai dorit vreodată să pornești un proiect cultural, sper că ai găsit insight-uri care îți vor face tot demersul mai ușor și mai clar.

About the Author
Content Strategist, Product Marketer la Creatopy și moderator Katai Podcast. Proiectele lui au fost publicate pe site-uri din domeniu precum Adweek, Content Marketing Institute sau Entrepreneur.

1 comment on “178 Stâlpul de bază al unei afaceri sustenabile sunt oamenii – cu Andrei Borțun

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.