”Sunt mândru că sunt clujean. Este locul, poate, din univers, pe care mi-aș fi dorit să mi-l aleg dacă aș fi avut vreo opțiune vreodată. Și mă bucur că am rămas aici acum 40 de ani. Tot ce am îi datorez acestui oraș de care sunt îndrăgostit fără limite.”
Emil Boc
Dacă ești clujean, sigur știi că avem cea mai modernă sală polivalentă din România. Mai mult ca sigur te-ai plimbat pe lângă plaja din Grigorescu – da, plajă în inima orașului. Și dacă îți place să faci mișcare, baza sportivă din Gheorghieni are de toate. Și mai știi cum arăta Piața Unirii acum câțiva ani? Nu prea puteai să ieși la o terasă și să îți faci un selfie cu statuia lui Matei Corvin fără ca o mașină să îți facă un photo bomb, așa-i?
Acum, poate dacă ești din orice alt colț alt țării, tot ce am enumerat mai sus, nu prea are sens. Dar sigur știi de Untold sau de Electric Castle – poate te-ai și distrat la câteva ediții. Cum a ajuns Clujul să aibă toate astea? Prin decizii strategice luate cu lingurița, pas cu pas, bazate pe date și experiență acumulată.
„A lua decizii înseamnă a-ți asuma niște responsabilități și a ține cont de părerile celorlalți înainte de a fundamenta decizia pe care o iei”
Nu intrăm în politică, don’t worry! Însă gândindu-mă la puterea și importanța deciziilor în viața de zi cu zi, și cât de vital este să încercăm să alegem opțiunea cea mai bună cu informațiile pe care le avem la momentul respectiv, am vrut să vorbesc cu cineva care ia decizii non-stop, atât pentru el cât și pentru alții. Și în secunda doi m-am gândit la dl. Emil Boc.
Cam toți ați auzit de el, așa-i? A fost prim ministru al României în perioada 2008 – 2012 și în momentul de față este primarul orașului Cluj-Napoca, de ani buni. Azi, este invitatul meu, și vorbim despre arta de a lua decizii și cu ce mindset trebuie să plecăm la drum atunci când suntem la o răscruce și trebuie să alegem. Apropo, mai știți mistreții care s-au plimbat într-o noapte prin Cluj? Funny story – dar și acolo a trebuit luată o decizie!
„Când iei o decizie cumpănește, cugetă toate datele pe care le ai la momentul respectiv. Pentru că a lua decizii fără să cunoști subiectul, e pericol major!”
Dl Boc mi-a povestit un pic despre deciziile pe care a trebuit să le ia încă de când era adolescent dar și ce presupune să faci niște alegeri, ca primar. Am vorbit despre cât de important e să te consulți cu cei din jurul tău, să asculți părerea lor, și să lași orgoliile deoparte atunci când majoritatea îți spune că sugestia ta nu e cea mai bună opțiune. Și poate cel mai important, cum să îți asumi decizia odată luată, chiar dacă poate nu e în avantajul tuturor și cum să accepți feedback-urile și criticile primite.
Pe parcursul interviului, dl. Boc a scos în evidență lucruri legate de luarea deciziilor, care sunt oarecum contraintuitive pentru noi, românii, mai ales când vine vorba de termene limită și hotărâri luate la minut, bazate pe instinct și experiență. Am intrat în multe subiecte, care mai de care mai interesante – de la fundamentele pe care se bazează o decizie sau elementele cheie care te ajută să alegi opțiunea cea mai bună, până la importanța educației pentru dezvoltarea unei comunități puternice.
“Prin educație vei schimba societatea până la urmă. N-ai educație, n-ai acces la slujbă, rămâi în sărăcie. “
Sunt sigur că vei afla lucruri extrem de utile în conversația noastră, de la un om care se dedică trup și suflet orașului care l-a format. Te invit să-i dai play să auzi întreaga noastră conversație, iar la final, dacă ți-a plăcut, spune-i unui prieten. Hai să luăm împreună decizia de a crea acel butterfly effect al educației, și al unei comunități unite.
Ca să îți faci o idee, uite despre ce am discutat:
- Ce înseamnă să iei o decizie – o definiție din perspectiva domnlui Boc. (00:42)
- Cei trei D pe care se bazează o decizie. (02:30)
- Prima decizie importantă pe care a trebuit să o ia dl. Boc, în viața sa. (04:40)
- Fiecare decizie pe care o iei – bună sau rea – este o lecție de viață. (08:56)
- De ce e important să nu regreți deciziile luate. (10:11)
- Care sunt cele mai periculoase decizii pe care le putem lua. (12:44)
- Două momente amuzante, în care dl. Boc a fost nevoit să ia o decizie & și care a fost procesul său de gândire. (13:53)
- Intuiție versus date – Care primează în luarea unei decizii? (18:14)
- Decizia strategică care a condus la Clujul de azi & cum putem schimba societatea în care trăim, prin educație. (21:15)
- Cum reacționezi la feedback-urile negative atunci când iei o decizie care nu e pe placul tuturor. (28:08)
- Rolul pe care deadline-ul îl joacă în luarea unei decizii. (32:58)
- Importanța echipei în derularea oricărui proiect, atât personal cât și profesional. (34:29)
- Cei trei factori care blochează performanța românilor. (36:20)
- Pilonii unei comunități unite. (38:21)
- Câteva sfaturi utile pentru fiecare dintre noi. (41:10)
1 comment on “98 Emil Boc: Decizia de azi e lecția de mâine”