Am stat de vorbă cu nimeni altul decât Victor Kapra, jurnalist care și-a început cariera în presă imediat după Revoluție și care a ales calea freelancingului în anul 2008.
Autor al newsletterului Civilization, Victor împărtășește în acest episod insighturi despre aspectele pe care trebuie să le ai în vedere pentru a crește un newsletter monetizabil: începând de la cunoașterea audienței tale și a tipului de conținut pe care îl preferă, până la mindsetul și abordarea necesară pentru a crește un astfel de proiect. În plus, povestim despre ce înseamnă să fii un jurnalist freelancer și despre modul în care funcționează actualmente jurnalismul din România.
Dacă ți-a trecut prin cap să pornești un newsletter, dar nu ai avut curajul încă, îți sugerez să dai Play și să asculți acest episod. 👇
Întrebări episod:
- 01:38 – Ți-a părut rău că ai devenit freelancer?
- 02:49 – Ce regreți din vechea școală de jurnalism de pe vremuri?
- 06:02 – Crezi că mai există o șansă pentru presa românească să fie salvată?
- 11:46 – Care este profilul omului care citește un newsletterul tău?
- 14:33 – Cum ți-a venit ideea de a crea newsletterul?
- 18:49 – Crezi că newsletterul poate să fie snackable content?
- 30:20 – Cum crești un newsletter în România?
- 34:10 – Cât de greu este să găsești un concept bun de newsletter?
- 36:50 – Care ar trebui să fie un obiectiv setat de către cineva care vrea să creeze un newsletter?
- 39:50 – Crezi că în România ar fi loc pentru consultanți care să te ajute să crești un newsletter?
- 40:20 – Crezi că organizațiile ar trebui să aibă newsletter?
- 45:30 – Ce le-ai transmite celor care vor să creeze un newsletter?
Idei principale
- Odată ce acumulezi experiență și îți formezi un background într-o companie, dacă stilul tău de viață îți permite, mergi pe calea antreprenoriatului / freelancingului.
- O mare parte dintre oamenii care citesc newslettere vor poveste, storytelling, snackable content, prospețime, abordări noi și nu își doresc conținut complicat.
- Pentru a crește un newsletter în România, ai nevoie de: un concept bun, niște obiective prestabilite, să scrii bine și să alegi platforma potrivită.
- Dacă vrei să câștigi din newslettere, să ai notorietate și să trăiești din asta, fă-l în engleză, pentru că astfel ai șanse să te adresezi unei audiențe mai largi.
- Pentru a găsi un concept bun pentru un newsletter, trebuie să ai grijă să fie folositor pentru audiența ta, să fie viu, să ai competențe în nișa pe care o alegi și să îl promovezi.
După cum vezi, pentru a crește un newsletter monetizabil, este important să te apuci de el cu un mindset de antreprenor. Sper că acest episod ți-a adus claritate și informații utile pentru a da startul unui nou proiect sau pentru a-ți crește newsletterul existent.